Menu Search
Marks & Spencer at Prologis Park Bradford banner

Marks & Spencer at Prologis Park Bradford

The Requirement

  • Marks & Spencer needed a distribution centre that would allow it to consolidate its existing logistics network in the north of England.
  • Marks & Spencer is making comprehensive sustainability improvements to its operations and the company has set itself challenging targets that include becoming carbon neutral by 2012.

The Solution

  • Prologis had acquired the site on Rooley Lane in Bradford, close to the M606 and just three miles north of J26 of the M62, so it was able to offer an ideal location.
  • In response to Marks & Spencer’s interest in the site, Prologis revised the original masterplan drawings to reflect the new requirement and submitted a new planning application to Bradford Metropolitan District Council.
  • Having gained planning approval, Prologis formed a 50/50 joint venture partnership with Marks & Spencer to develop a 1.1 million sq ft distribution centre for completion in March 2010.
  • The building was designed to function passively and the most efficient plant available was then specified for essential energy usage. As a result, it has achieved an EPC 'A' (CO2 Index 25) rating. This means that building-related operational carbon emissions are 49% lower than a benchmark new warehouse with an EPC 'B' (CO2 Index 48) rating and 76% lower than an existing building rated EPC 'E' (CO2 Index 102). In financial terms, these reductions translate into running costs savings of up to £500,000 a year in comparison with the existing benchmark building.
  • Along with its energy performance, the environmental sustainability of the building in terms of management, health and wellbeing, transport, water use, materials and waste, land use and ecology as well as pollution has been assessed and the building has achieved BREEAM 'Excellent' accreditation.
  • Prologis also took measures to eliminate the carbon embodied in the structure and fabric of the building. Embodied carbon emissions were measured and reduced before the remaining embodied carbon footprint was 110% offset, through a fully audited carbon offsetting scheme provided by sustainability consultants, Planet Positive.
  • As a result of the combined reduction of operational and embodied carbon emissions, the building has a carbon intensity of 234 kg/CO2e/m²/annum, which is 74% lower than that of a new benchmark building constructed fully in accordance with current Building Regulations.
  • A proportion of the funds generated by the carbon offsetting process will be invested in a biodiversity project local to Prologis Park Bradford that will benefit both employees and the wider community.

The Result

"This is an exciting step forward for our business. The new distribution centre at Bradford will deliver a better service for our customers and it is a key part of our strategy in preparing our supply chain for the future.

"Bradford has fantastic transport links and, thanks to our partnership with Prologis, our new warehouse not only meets our operational requirements but also helps us achieve our environmental sustainability targets. We are very pleased with it, particularly as it brings hundreds of new jobs to Bradford."

Darrell Stein, Logistics and IT Director at Marks & Spencer

green-arrow-small-leftClick to view case studies listing